Ankara JUG 34. etkinliği ile sizlerle! Bu etkinliğimizde Oran Technology'den Buğra Çakır bizlerle birlikte olacak. Kendisi, "HBase NoSQL Veritabanı" başlıklı bir sunum gerçekleştirecek.
2015 Eylül toplantımız her zamanki gibi Bilkent Cyberpark Dr. Fikret Yücel Konferans Salonu'nda 29 Eylül 2015 - Salı günü saat 19:00'da gerçekleştirilecektir. Etkinliğimize aşağıdaki bağlantıyı kullanarak kaydınızı yaptırabilirsiniz.
Konuşmacı: Buğra Çakır
1981 Ankara doğumlu olan Buğra Çakır, bilgisayarla olan macerasına 90'lı yılların başında IBM PS/2 üzerinde oyun oynayarak başladı. Buğra Çakır daha sonra bu ilgisini işletim sistemlerinin çalışma prensipleri, sistem programlama konularına yöneltti.
Öğrenim hayatında Bilgisayar Mühendisliği bölümünde Lisans ve Yüksek Lisans çalışmalarını tamamladı. İlgi duyduğu konular arasında "yüksek yükleri kaldırabilen asenkron network uygulama mimarileri", "veri üzerinde dağıtık hesaplama yapabilen dağıtık sistemler", "yapay öğrenme algoritmaları", ve "yeni nesil iş zekası uygulamalarının geliştirilmesi" yer almaktadır. Big Data uygulamaları geliştiren özel bir firmada teknik lider olarak çalışmaktadır. Bunun yanında sağlık, IoT/M2M, finans, siber güvenlik alanlarında Big Data ve NoSQL teknolojilerinin entegrasyonu, çalışabilirliği konularında firmalara danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermektedir.
Etkinlik Adı: HBase NoSQL Veritabanı
90'lı yılların başında işletmeler bilgisayarların kullanımının yaygınlaşması sonucunda iş süreçlerini bilgisayar sistemleri üzerinde işletilmesini sağlamak üzere yazılımlar geliştirmeye başladılar. Bu konuda özellikle veri depolama, sorgulama konularında ilişkisel veritabanlarının kullanımı konusunda ciddi bir aşama kaydedildi. İşletmeler geliştirilen yazılımları kullanarak kendi iç dinamiklerinde muhasebe, insan kaynakları yönetimi, doküman yönetimi ve buna benzer diğer alanlarda otomasyona geçişleri büyük ölçüde tamamladılar.
2000'li yıllara geldiğimizde Internet'in kullanımının artması ve internet üzerinde çalışan yeni nesil uygulamaların (alışveriş, sosyal medya vb.) yaygınlaşması sonucunda farklı tipte verilerle tanışmış olduk. Bu noktada işletmeler dış verinin iç veriyle birleştirilmesi ve anlamlandırılması gerektiğinin farkına varmış olacaklar ki bu verilerin işlenmesi için çalışmaları başlattılar. Fakat mevcut kullandıkları araçlar, sistemler yeni nesil verilerin işletme içine aktarılması, yapısal hale dönüştürülmesi, depolanması, işlenmesi, içsel veriyle olan entegrasyonu konularında yetersiz kaldılar.
Benzer durumla karşılaşan internet startup'ları ve diğer işletmeler NoSQL (Not only SQL) akımını ortaya çıkardı. Böylece farklı veri tipleri için farklı veri işleme ve depolama araçları türedi. Doküman, key-value, column oriented, graph gibi tiplere göre özelleşmiş veritabanlarıyla ortaya çıktı. HBase de "column oriented/tabular" yapısına dahil bu tip bilgileri tutabilen ve özellikle "velocity write, velocity read" özelliğiyle IoT ve M2M uygulamalarının baştacı olarak bilinen bir NoSQL veritabanı olarak kullanılıyor.
Bunun yanında sadece tek bir sunucu üzerinde değil birden çok sunucu üzerinde dağıtık şekilde çalışabilir özelliğe sahip. HBase, Hadoop üzerinde tasarlandığı için mimari olarak Hadoop'la entegrasyonu sayesinde ekosistemdeki diğer uygulamaların da HBase'i tam anlamıyla kullanabilmesine olanak sağlıyor. Not etmek gerekirse Nutch, Kafka, Spark ve Storm projeleriyle tam bir uyum içerisinde çalışabilmektedir.
Etkinliklerimizde katılımcılarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Hediyelerimiz çekiliş ile verilecektir. Bu etkinliğimizin hediyeleri:
- Etkinliklerimizin global sponsoru JetBrains tarafından katılımcı sayımıza göre ücretsiz lisans hediye edilecektir. Toplam 30+ kişinin katılması durumunda 2 adet JetBrains ürün lisansı, 50+ kişinin katılması durumunda 4 adet JetBrains ürün lisansı hediye edilecektir.
- Etkinliklerimizin global sponsoru Manning tarafından 2 adet ücretsiz e-kitap hediye edilecektir.
Bu vesile ile herkesin Kurban Bayramı'nı kutlarız. Sevdiklerinizle nice güzel ve huzurlu bayramlar geçirmeniz dileklerimizle. Etkinlikte görüşmek üzere.